De keuze voor een barbecue is vergelijkbaar met de keuze
voor een auto; wil je een handgeschakelde of een automaat. Een
houtskoolbarbecue is te vergelijken met een handgeschakelde auto, er is enige ervaring
voor nodig om de juiste temperatuur in te regelen. Een gasbarbecue is binnen 10
minuten op de gewenste temperatuur, handig als je bijvoorbeeld uit je werk
thuis komt en direct wilt gaan barbecueën.
Gas, elektra en briketten geven in tegenstelling tot
houtskool geen smaak af. De barbecuesmaak ontstaat doordat de sappen van het
product met de hete ondergrond in aanraking komen, dit verdampt en slaat terug op
het product. Om toch een rooksmaak te krijgen kun je rookhout toevoegen.
Een houtskoolbarbecue zorgt voor een lekkere smaak en heerlijke
geur, veel mensen ervaren dit als het echte barbecueën. Het is hierbij wel
erg belangrijk om de barbecue veilig aan
te steken, hierover de volgende keer meer.
Kies voor een barbecue die groot genoeg is, hierdoor heb je
bij vlammen altijd de mogelijkheid om de producten te verplaatsen.
De meeste barbecues beschikken tegenwoordig over een deksel.
Deze wordt gebruikt om de warmte vast te houden en te reguleren. Bij een
gesloten deksel kaatst de hitte terug, zo wordt het product van weerskanten
verhit en dus sneller gaar. Met name voor het garen van dikkere producten is dit
heel belangrijk, hiermee kun je voorkomen dat de producten zwart worden aan de
buitenkant en rauw van binnen blijven.
Het is verstandig om iets meer geld uit te geven, de betere
barbecues hebben een dikkere wand waardoor ze de warmte beter vasthouden. Dit
is in de zomer belangrijk, maar zeker in de winter als het wat kouder is.
Op gebied van gesloten houtskoolbarbecues is er de keuze
voor een ketelbarbecue (bv Weber) of een Kamado (bv Big Green Egg). Een Kamado zorgt
voor de ultieme ervaring en heeft veel mogelijkheden zoals grillen, bakken,
koken, stoven, roken. De meeste Kamodo’s hebben een dikke wand van keramiek, hierdoor
wordt de warmte erg goed vastgehouden en is de temperatuur nauwkeurig in te
regelen. Hierdoor blijven de producten lekker sappig en behouden ze hun smaak. Om deze reden werken
we bij Flavour Favour met veel plezier op de Big Green Egg.
De ervaring heeft mij geleerd dat je door een goed gebruik
van een kwaliteitsbarbecue, deze steeds vaker en het hele jaar door gaat
gebruiken. Het wordt echt een verlengstuk van je keuken. Er gaat toch niets
boven een heerlijk subtiele barbecue smaak?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten